MACACUL

(Macaca fascicularis)

MACACUL

Teritoriul de răspândire:

harta

Macacul face parte din subfamilia Cercopithecinae, genul Macaca, ce cuprinde 22 specii. Numele este de proveniențâ portugheză și înseamnă „maimuta”.

CARACTERISTICI
Aceste primate scunde au un bot alungit și o expresie deosebită a feței, datorată, în principal, sprâncenelor cu arcade puternice, colților mari și pungilor bucale largi. Au membrele potrivite ca lungime, iar la unele specii coada este mai lungă decât corpul.

COMPORTAMENT
Traiesc în grupuri de 10 pana la 30 de indivizi, fiind adaptabile celor mai variate climaturi și habitate, de la jungla tropicală la munții înzăpeziți. Grupurile sunt formate din membrii de ambele sexe în numar aproximativ egal, fiecare membru având un rang bine definit, moștenit din partea mamei.

MOD DE HRĂNIRE
Se hrănesc cu fructe, flori, insecte, oua, crabi și mamifere de dimensiuni mici.

REPRODUCERE
Pentru împerechere, femela este cea care decide care-i va fi partenerul, preferând uneori un mascul de rang inferior celui dominant. Masculii se oferă de bună voie să îngrijească puiul, indiferent dacă acesta este propria progenitură sau nu. Gestatia dureaza aproximativ 142 de zile dand nastere unui produs de conceptie, mai rar doi.

FOTOGRAFII:

  • MACACUL
  • MACACUL
  • MACACUL
  • MACACUL
  • MACACUL
  • MACACUL
add a comment