PORCUL MISTREȚ

(Sus scrofa)

PORCUL MISTREȚ

Teritoriul de răspândire:

harta

Mistrețul, cu denumirea științifică Sus Scrofa, este unul dintre cele mai răspândite mamifere de pe teritoriul României. Mistrețul este singurul reprezentant sălbatic al familiei Suidae din țara noastră.

CARACTERISTICI
Lungimea mistrețului în mod normal este între 110 –170 cm cu greutatea corporală cuprinsă între 80 – 200 kg vierii și 50 –175kg scroafele .

COMPORTAMENT
Turmele de mistreți trăiesc în relații sociale foarte bine stabilite și toți membri turmei sunt în relații de rudenie. Vierii la vâsrta de aproximativ 18 luni sunt obligați să părăsească turma. La început acești vieri mai trăiesc un timp împreună acceptând chiar ca alți vieri tineri să se alipească turmei de vieri dar după al patrulea an de viață în general devin solitari. Câteodată se întâmplă ca vierii de peste 7-8 ani să accepte compania unui vier tânar și rămân împreună.

MOD DE HRĂNIRE
Mistretul este omnivor și manâncă cu plăcere aproape tot ce găsește pe sol sau sub pătura de frunze, în pamântul moale sau printre rădăcini.

REPRODUCERE
Durata gestației la scroafe este de 115-117 zile, adică cum se spune în popor, 3 luni 3 săptămâni si 3 zile. Purceii, 4-10 la număr, se nasc în mod normal la sfârșit de februarie - început de martie, într-o groapa pe care scroafa a captusit-o în prealabil cu mușchii și iarbă uscată.

FOTOGRAFII:

  • PORCUL MISTREȚ
  • PORCUL MISTREȚ

COMENTARII

chirica Andrei @ 17/02/2016, 13:36
Mia placut foarte mult informatile despre Mistreti.
add a comment