MARELE ALEXANDRU

(Psittacula eupatria)

MARELE ALEXANDRU

Teritoriul de răspândire:

harta

Marele Alexandru (Psittacula eupatria) face parte din ordinul psittaciformes şi din familia Psittaculidae.
Denumirea acestei specii a fost dată după Alexandru cel Mare care a exportat multe astfel de exemplare din Punjab în ţări şi regiuni europene şi mediteranene unde au fost considerate bunul cel mai de preţ al nobililor şi familiei regale.

CARACTERISTICI
Marele Alexandru este cea mai mare specie de papagali, fiind adesea şi cel mai mare papagal din genul său. Această specie are o lungime totală de 58 cm (23 in) cu o lungime medie a aripii între 18.9 - 21.5 (7.5–8.5 in) şi o lungime a cozii între 21.5–35.5 cm (8.5–14.0 in).

COMPORTAMENT
Această specie de papagal poate fi destul de gălăgioasă, dacă nu este îmblânzită. Este o specie activă care iubeşte mult apa (scăldatul, ceaţa, ploaia, aversele) şi mâncarea, acceptând imediat diete noi şi/ sau diverse.

MOD DE HRĂNIRE
Hrana sa constă în seminţe alune, fructe, boabe, flori şi nectare. S-a observat că deşi vânează destul de rar insecte, este una din singurele specii care face acest lucru. Cauzează daune considerabile culturilor de gâu, orez şi/ sau sfeclă mangold.

REPRODUCERE
Perioada de reproducere are loc din noiembrie până în aprilie în aria lor naturală de răspândire. Depune în medie între 2-4 ouă de dimensiuni 34.0 x 26.9 mm. Perioada medie de incubaţie este de 28 de zile şi începe de regulă după depunerea celui de-al doilea ou. Puii ies din cuib după şapte săptămâni. Sunt îngrijiţi timp de 3 săptămâni, iar după ce 12 sau 16 săptămâni sunt înţărcaţi.

FOTOGRAFII:

  • MARELE ALEXANDRU
  • MARELE ALEXANDRU
add a comment