RATA LEŞEASCA

(Cairina moschata)

RATA LEŞEASCA

Teritoriul de răspândire:

harta

Rata Leseasca este o rață mare nativa din Mexic,  America Centrală și America de Sud. Mici populații sălbatice și nedomesticite de reproducție s-au stabilit în Statele Unite, în special în valea Rio Grande din Texas, precum și în multe alte părți ale Americii de Nord, inclusiv sudul Canadei.

CARACTERISTICI
Ele sunt rate mari, masculii masurand aproximativ 76 cm in lungime, și cu o greutate de până la 7Kg. Femelele sunt considerabil mai mici, si cresc doar până la 3 Kg, aproximativ jumătate din mascul. Pasărea este predominant alb-negru, cu penele din spate lucioase la barbati, in timp ce femelele sunt mult mai cenușii.

COMPORTAMENT
Aceasta este o rață oarecum agresiva; masculi se lupta de multe ori pentru alimente, teritoriu sau imperechere. Unii adulti bat puiicu ciocul în cazul în care se hrănesc de la aceeași sursă.

MOD DE HRANIRE
Dieta ratei leșești este format din material vegetal obținut prin pășunat, pești mici, amfibieni, reptile, crustacee, insecte, și miriapode

REPRODUCERE
Această specie nu formeaza perechi stabile. Rata Leseasca se imperecheaza pe pământ sau în apă. Rațe domestice leșești se pot inmulti pana la de trei ori în fiecare an.
Femela depune de obicei 8-16 ouă albe, într-o gaură de copac, care se incubează timp de 35 de zile.

FOTOGRAFII:

    COMENTARII

    sorin bertea @ 06/04/2014, 9:48
    Se imperecheaza cu ratele noastre obisnuite?
    add a comment