PORUMBELUL

(Columba livia)

PORUMBELUL

Teritoriul de răspândire:

harta

Porumbelul (Columba livia) este o pasăre din familia Columbidae. Este pasărea cea mai larg răspândită în Europa. Porumbelul de casă (Columba livia f. domestica) este forma domesticită a acestei specii, formă întâlnită în apropierea așezărilor umane.Există 15 subspecii.

CARACTERISTICI
Capul este mic, rotund, mobil și are în partea anterioară ciocul format din maxilare alungite, fără dinți și acoperite cu materie cornoasă.Corpul porumbelului are formă de fus, aerodinamică. Pe corp are pene, fulgi și puf produse de piele. Penele au rădăcina înfiptă în piele.

COMPORTAMENT
Trăiesc în perechi. Ei construiesc cuibul in care femelele depun ouă. Acestea sunt clocite de amândoi, pe rând. Din ouă ies puii golași, neputincioși, cu ochii închiși, care nu pot zbura.

MOD DE HRĂNIRE
Porumbelul este o pasăre granivoră; adică se hrănește cu semințe și boabe de cereale, leguminoaase și oleaginoase, în proporții diferite în funcție de sezon, rasa, utilitate, stare fiziologică.

REPRODUCERE
Odată cuplul format rămâne nedesparțit toată viața. Puii ies din ouă după 18 zile de clocit sunt orbi și acoperiți cu un puf galben. Porumbeii iși hrănesc puii cu o substanțalăptoasă, preparată în gușă.

FOTOGRAFII:

  • PORUMBELUL
  • PORUMBELUL
  • PORUMBELUL
  • PORUMBELUL
  • PORUMBELUL
add a comment