PĂUNUL

(Pavo cristatus)

PĂUNUL

Teritoriul de răspândire:

harta

Păunul asiatic sau păunul albastru poate fi considerat o pasăre decorativă, masculul are un aspect morfologic deosebit când coada este deschisă în formă de evantai. In prezent păsările trăiesc și sub fomă domestică răspândite pe tot globul.

CARACTERISTICI
Din punct de vedere al aspectului morfologic are penajul frumos colorat. Masculul este albăstrui-siniliu pe piept și gât, brun dechis pe aripi, penele din coadă sunt foarte lungi, având pe ele un desen multicolor, desen numit „ochi de păun”.     

COMPORTAMENT
Păunii sunt păsări sociabile. Trăiesc în grupuri alcătuite dintr-un mascul și 3- 5 femele. După împerechere, majoritatea grupurilor sunt formate doar din femele si puii lor. Deși este una dintre cele mai mari păsări zburatoare, păunul petrece mai mult timp alergând decât zburând.

MOD DE HRĂNIRE
Păsările pornesc în căutare de hrană dimineața devreme și seara în timpul amurgului, hrana lor fiind constituită din șerpi tineri. Ele sunt foarte prețuite în India, deoarece consumă și cobrele tinere.

REPRODUCERE
In timpul împerecherii masculii își răsfiră penele cozii într-un evantai. Aceasta fiind un mijloc vizibil de marcare a revirului său în timpul perioadei de reproducție. De îngrijirea puilor se ocupă numai femela.

FOTOGRAFII:

  • PĂUNUL
  • PĂUNUL
  • PĂUNUL
  • PĂUNUL
  • PĂUNUL
add a comment