CINTEZA

(Taeniopygia guttata castanotis)

CINTEZA

Teritoriul de răspândire:

harta open

Cinteza zebră, Taeniopygia guttata, este cea mai rãspânditã şi cunoscută cinteză din familia Estrildidae care poate fi întâlnită în Australia Centralã, pe aproape tot continentul, exceptând zona rece şi umedă din partea de Sud şi cea tropicală din Nord. Mai poate fi întâlnitã şi în Indonezia şi Timorul de Est.

CARACTERISTICI
Cinteza Zebră poate ajunge până la o lungime de 10 cm. (3.9 in), iar de obicei se hrăneşte cu seminţe de iarbă şi crenguţe de mei.

COMPORTAMENT
Cintezele Zebră sunt nişte păsări cântătoare zgomotoase. Cântecul lor se compune din câteva sunete scurte şi subţiri ce conduc treptat la un cântec ritmat de o complexitate variată în cazul masculilor. Fiecare cântec al masculilor este diferit, deşi păsările din aceeaşi linie descendentă vor prezenta asemănări. Fiecare cinteză va contribui prin unicitatea cântecului ei la formarea unui cadru ritmic general.

MOD DE HRĂNIRE
Cintezele zebră, ca majoritatea cintezelor din familia Estrildidae, se hrănesc în primul rând cu seminţe deoarece ciocurile lor sunt adaptate la decojirea seminţelor mici. Deşi preferă meiul, ele consumă de asemenea şi alte tipuri de seminţe.

REPRODUCERE
Cintezele zebra depun între două şi şapte ouă, dar în medie câte 5 ouă. Perioada de la depunere până la ieşirea din cuib diferă în cazul fiecărui cuibar, dar de obicei, ouăle bune se clocesc între 14-16 zile de la depunere, iar tinerii vor începe să zboare după trei sau patru săptămâni de la ieşirea din ou, pentru ca, după 3 luni, să ajungă la maturitate.

FOTOGRAFII:

  • CINTEZA
  • CINTEZA
  • CINTEZA
  • CINTEZA
add a comment