IACUL

(Bos grunniens)

IACUL

Teritoriul de răspândire:

harta

Iacul are o lungime de pana la 3,3 m, o coada de 60 cm si o greutate de pana la 525 kg.
Se intalneste in Sudul si Estul Asiei.

CARACTERISTICI
Corpul este acoperit cu puf des de blana moale, foarte incalcita, este acoperit de o blana exterioara in general de culoare maro-inchis spre negru.
Umerii sunt inalti si cocosati, iar perii exteriori sunt extrem de lungi.
In salbaticie ajunge pana la 1,8 m inaltime si poate cantari pana la 1000 de kg

COMPORTAMENT
Iaci sunt animale de turma. Turmele pot conține mai multe sute de indivizi, deși multe sunt mult mai mici. Turmele sunt formate în principal din femei și tineri lor, cu un număr mic de masculi adulți. Masculii rămasi sunt fie solitari, sau traiesc în grupuri mult mai mici, în de șase exemplare.

MOD DE HRANIRESe hraneste cu iarba, plante medicinale, muschi, licheni, si rontaie gheta sau zapada ca sursa de apa.

REPRODUCERE
Sezonul de imperechere incepe in luna septembrie. Femelele sunt apte de conceptie dupa varsta de 3-4 ani si fata o data la trei ani, in luna aprilie sau iunie, dupa o perioada de gestatie de aproximativ 9 luni. Viteii vor fi dependenti de mame inca un an. Durata medie de viata este de 20 de ani.

FOTOGRAFII:

  • IACUL
  • IACUL
  • IACUL
  • IACUL
  • IACUL

COMENTARII

ChircuAndrei @ 16/10/2015, 14:53
Foarte folositor! ☺
add a comment