CERBUL CARPATIN

(Cervus elaphus)

CERBUL CARPATIN

Teritoriul de răspândire:

harta open

Cerbul este un mamifer ierbivor de culoare brună - roșcată cu un accentuat dimorfism sexual. Cerbii sunt mai mari decât ciutele și prezintă spre deosebire de acestea coarne caduce.

CARACTERISTICI
Ca ordin de mărime masculii au greutați cuprinse între 180-300 kg, iar ciutele ajung doar la 80-150 kg. Masculii pierd coarnele la inceputul fiecarei luni martie, fenomen care se întinde, functie de vârsta și vigurozitatea fiecaruia dintre cerbi, chiar pîna în luna mai.

COMPORTAMENT
Cerbul este sociabil din toamna până în primavarî, perioadă în care masculii se grupează pe cârduri conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. Doar cerbii foarte bătrâni sau foarte puternici trăiesc solitari.

MOD DE HRĂNIRE
Hrana este deficitară pentru cerb în perioada iernii, ca de altfel pentru toate cervidele. Iarna se compune din lujeri, muguri și uneori scoartă de copac, frunze verzi rămase sub zăpadă, diferite ierburi uscate, precum și plante verzi din terenurile cultivate agricol.

REPRODUCERE
Ciutele nasc, de regulă, câte 1-2 vitei, foarte rar 3, dupa 34 de saptamani de gestatie. Viteii îsi pot urma mama la 1-2 ore după naștere. În perioada împerechierii masculul mugește, boncănește sau boncăluiește. Speriat are un brahnit nazal, ca de altfel si femela.

FOTOGRAFII:

  • CERBUL CARPATIN
  • CERBUL CARPATIN
  • CERBUL CARPATIN
  • CERBUL CARPATIN
  • CERBUL CARPATIN
  • CERBUL CARPATIN
  • CERBUL CARPATIN
  • CERBUL CARPATIN
  • CERBUL CARPATIN

COMENTARII

Maria @ 27/04/2014, 22:39
Animale mai triste ca astea nu am mai vazut...exceptand cele de pe strada..sunt pur si simplu chinuite..cel putin asta este parerea mea si nu cred ca sunt singura care crede asta.
add a comment