ZEBRA

(Equus burcheli)

ZEBRA

Teritoriul de răspândire:

harta open

Zebra este întâlnită în câmpie, în zone deschise, dar și în munți, în Africa. Are capul alb cu pete maro, fața de culoarea maro deschis și corpul alb-argintiu sau alb-galben cu dungi negre.

CARACTERISTICI
Zebrele nu au niciodată dungile dispuse în același fel, această dispunere având rol de camuflaj. Zebra ajunge la 1,5 metri înalțime și cântarește între 200 de kg și 500 de kg.

COMPORTAMENT
Zebra conviețuiește cu alte exemplare, formând turme. Principalul dușman al zebrei este leul. Ea se apără prin fugă, modul în care sunt dispuse dungile ajutând-o să se piardă în zare, prădătorul neavând precizie în a o urmări. Mai ales daca sunt mai multe într-o turmă, urmarirea lor de către prădători devine imposibilă, provocând confuzie datorita dungilor.

MOD DE HRĂNIRE
Zebrele sunt animale erbivore, meniul lor continand o diversitate de arbusti, plante, ramuri, frunze chiar si scoarta de copac.

REPRODUCERE
Femelele tinere sunt capabile de reproducere la vârsta de 2 ani, deci mult mai devreme decât masculii. După împerechere, gestația femelei durează un an, nașterea producându-se repede, în numai 20 de minute. Puiul are o evoluție extrem de rapidă, la numai 15 minute de la naștere izbutând să se ridice în picioare, iar după doua ore fiind capabil sa-și urmeze mama.

FOTOGRAFII:

  • ZEBRA
  • ZEBRA
  • ZEBRA
  • ZEBRA
  • ZEBRA
  • ZEBRA
add a comment