MUFLON

(Ovis amon)

MUFLON

Teritoriul de răspândire:

harta

Muflonul a trăit în România în trecut, dispărând într-o perioadă nedeterminată precis din Evul mediu. În secolul XX a fost reintrodus, după mai multe încercări de aclimatizare, în primul rând în Dobrogea, centrul Munteniei, județul Argeș si județul Alba.

CARACTERISTICI
Aspectul general al muflonului este asemănător cu al berbecului. Masculul are coarne inelate, puternice și răsucite. Acestea cresc în spirală odată cu vârsta animalului, putând ajunge la 90 cm. Femelele poartă uneori și ele coarne, mai mici, de până la 10-12 cm.

COMPORTAMENT
Muflonul are simțuri foarte bune, precum și o agerime și sprinteneală surprinzătoare pentru cei ce se lasă înșelați de înfățișarea sa aparent greoaie. Poate face salturi de 2 metri inaltime si 3-4 m lungime

MOD DE HRĂNIRE
Hrana muflonului este vegetală, constând din ierburi de pădure, lăstari, frunze etc. Uneori intră și în culturi, dacă acestea sunt prea aproape de arealul său. Păscutul și adăpatul se desfășoară seara și noaptea.

REPRODUCERE
Împerecherea are loc în octombrie-noiembrie, iar după cca. 22 săptămâni oaia sălbatică se retrage singură, în locuri ascunse și fată unul sau, mai rar, doi miei. După câteva zile revine cu mielul la cârd.

FOTOGRAFII:

  • MUFLON
  • MUFLON
  • MUFLON
  • MUFLON
  • MUFLON
add a comment