PELICAN COMUN

Pelecanus onocrotalus

PELICAN COMUN

Teritoriul de răspândire:

harta
Distribuţie :
Sud-estul Europei, sud-vestul şi centrul Asiei şi Africa la sud de Ecuator. La noi, oaspete de vară în Delta Dunării.
Pelicanii sunt pasari migratoare, sosind si plecând în jurul echinoctiului de primavara, respectiv de toamna. Cartierele de iernare ale lor sunt în Africa ecuatorială. Calea de migrare este de-a lungul coastelor vestice a Marii Negre, prin Bulgaria si Grecia, spre Anatolia si Israel.

Habitat :
lacuri, delte, regiuni mlăştinoase şi lacustre

Caracteristici:
Lungimea corpului : 160-180 cm
Anvergura aripilor : 310-325cm
Greutatea : 10-12 kg
Cuibul : are 1,5 m în diametru. Sunt construcţi solide din rizomi, tulpini, frunze de stuf, de papurã şi din diferite alte plante, bine presate.
Incubaţia : 35-37 zile, clocesc pe rând ambii părinţi
Ponta : 1-2 ouă alb-gălbui

Comportament:
În primele 10-15 zile hrana este aproape digerată de adulţi şi regurgitată în gura puilor; mai târziu o iau direct din fundul pungii guturale.
Hrana : peşte, un pelican adult mãnâncã pe zi, în medie, 1,5 –2 Kg peşte.

Protecţia speciei :
Este declaratã specie Monument al Naturii şi este protejatã prin lege. Singura colonie rãmasã în Deltã este prin apropiere de Uzlina.

FOTOGRAFII:

  • PELICAN COMUN
  • PELICAN COMUN
add a comment